Mi is az a mikroszál? A mikroszálas törlő poliészter és poliamid műszálakból készül. A mikroszálat Japánban találták fel, elterjedése a takarítás területén kb. 15-20 éve kezdődött. A mikroszál egy szabad szemmel nem látható vastagságú szál. Minden egyes szál 100-200-szor vékonyabb az emberi hajnál, így pl. 1 gramm súlyú anyagból 10.000 m hosszú szál készíthető és 5 gramm mikroszállal össze lehetne kötni a Földet a Holddal! A mikroszálas kendő több szempontból is környezetbarát takarítási eszköz. Megspórolhatod vele az agresszív és erősen környezetszennyező vegyszerek használatát, és kevés vízzel is látványos hatást érhetsz el. Ha minőségi, tartós takarítóeszközt használsz, nem kell minden alkalommal új kendőt, szivacsot, azaz hulladékot, csomagolóanyagot venned - és eldobnod. Nem utolsó sorban hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. Nem elhanyagolható az egészségvédelmi hatás sem: a vegyszerhasználat minimalizálásával megkíméled a bőröd, a nyálkahártyád, a légzőszerveid és lakásod levegőminőségét is. Hogyan használjuk szárazon? Szárazon: úgy működik, mint egy por-mágnes sztatikus elektromossága miatt magához vonzza és megtartja a porszemeket, amelyek így nem tudnak továbbszállni, használata ezért allergiásoknak feltétlen ajánlott. Nemcsak porfogásra alkalmas azonban a törlő, hanem felületek fényesre törlésére is. Használható: bútor, TV-képernyő, számítógép monitor, könyvek, fotó-optika, ezüst, dísztárgyak, képek, festmények ... stb. tisztítására és ápolására. Más Kiegészítők: A törlőkendőkön kívül természetesen más mikroszálas takarítóeszközök is léteznek, mint pl. a nyeles padlótörlő és felmosó, a felmosó kendő, a teleszkópos nyelű ablakmosó, de kapható pl. speciális mikroszálas szemüvegtörlő kendő vagy akár törölköző is, és az autóba is néhány kiegészítő és praktikus használható kendő. Tévhitek és megtakarítás: A mikroszálas törlők használata azonban a gyakorlatban még nem általános, hiszen erősen tartja magát az a téves nézet: minél több a vegyszer, annál nagyobb a tisztaság. A váltás a vegyi takarításról a mechanikaira azonban több előnnyel jár, nemcsak gazdasági, hanem egészségügyi téren is. Ha kevesebb tisztítószert és vizet használunk, csökken a környezet terhelése, s a takarítószemélyzet és a helyiségek használói sincsenek már kitéve a feltehetően egészségkárosító anyagok hatásának (ekcéma, allergia).
Néhány jótanács •Az általun forgalmazott termékek speciálisak abból a szempontból hogy ha extrém szennyeződéssel találkozunk és a kendő és víz párosítás nem elég akkor lehet hozzá vegyszert használni nem szűnik meg a pozitív tulajdonsága.
•Ne töröljön mikroszálas törlővel olajjal beitatott fát, mivel a törlő kioldja a fából az impregnáló olajréteget is. •Ha a törlő két különböző oldallal rendelkezik, akkor tisztítsa a finomabb oldallal a kisebb szennyeződéseket, mint pl. por és ujjlenyomatok, a durvább oldallal pedig a makacsabb szennyeződéseket. •Tisztításkor ne nyomja túl erősen a törlőt a felülethez, mert ez által a mikroszálak nem képesek teljes hatással "dolgozni". •Szárítógépbe nem tehető! •Legyen türelemmel, ha elkezd mikroszálas törlővel takarítani. A törlő csak akkor fejti ki teljes hatását, ha már eltávolította vele az összes tisztítószer-maradványt a felületről (különösen kőburkolat, ablaküveg esetén). Hogyan használjuk nedvesen? A törlőkendők használhatóak szárazon vagy nedvesen egyaránt. Nedvesen: a törlő magába szívja és megtartja a szennyeződéseket. A mikroszál nedves állapotban egy nagyon vékony vízréteget hagy maga után, amely igen hamar elpárolog, s a felület cseppmentesen szárad. Fontos, hogy a vizet jól csavarjuk ki a törlőből! Használható konyhai berendezések és mosogatók, fürdőszobai felszerelések és kádak, ablakok és tükrök, ajtók és korlátok, játékok és asztalok, műanyag és faszékek, sőt még a ruhán frissen keletkezett foltok tisztításához is. A mikroszálas takarításra való átállás azonban anyagilag is megéri: az épületek takarítási költsége a felmérések szerint kb. egyharmadával csökken. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy lényegesen kevesebb idő szükséges egy adott felület takarításához!