Sós-gyantás vízlágyitó készülék
Méret
Kicsi
Közepes
Nagy Kapacitás
Maximum-100liter/nap
Maximum-500liter/nap
Maximum-1000liter/nap
Miért foglalkozunk a vízlágyítással? A háztartásokban és az iparban is sok problémát okoz a vízkő kirakódása. Tönkre teszi a berendezéseket, kirakódik a felületeken, gőzös rendszereknél robbanást okozhat, rontja a víz oldóképességét. Mi az a vízkő?
A vízkő a vízből kivált és lerakódott anyagok, főként a sók összessége. A vízzel együtt áramló szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot alkotva tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat.
Ám amikor a szén-dioxid kilép a vízből, például nyomáscsökkenéskor vagy hőmérséklet-növekedéskor, a hidrogén-karbonáttal oldottan tartott karbonátok kiválnak, és lerakódást hagynak maguk után. Mitől lesz lágy a víz?
Akkor nevezzük a vizet, lágy víznek, ha a benne oldott ásványi anyagok között nincs vagy csak kevés a keménységet okozó (kalcium és magnézium) anyag. Hogyan lágyítjuk a vizet?
Több módja van a víz lágyításának. A legelterjedtebb az ioncsere. Az ioncserénél a vízben oldott keménységet okozó ionokat ( kalcium és magnézium ) olyan ionokra cseréljük ( nátrium ), amelyek nem tudnak kemény kirakódást okozni. Ezt az eljárást nátrium-ioncserének nevezzük. A háztartásokban és az iparban is előszeretettel alkalmazzák. A másik lehetőség a fordított ozmózisos teljes sótalanítás. Iható-e a lágyított víz?
A nátrium cserével lágyított víz huzamosabb ideig történő ivóvízként való fagyasztása nem javasolt, mert a vízben túl sok lesz a nátrium-ion és ez felboríthatja a szervezet ion egyensúlyát. Ha az egyensúly a nátrium-ion javára billen el, akkor ez magas vérnyomáshoz vezethet.